WordPress 5.0: Classic Editor vs. Block Editor

De ceva vreme pluginurile de editare de text au evoluat de la cele care asigura un panou extins de editare cat mai apropiat de Word sau Open Office (gen CK Editor) si pana la editoare care permit constructia de pagini prin extensii gen blockuri de functiuni (WP Backery Visual Composer – varianta contra-cost sau Elementor – varianta free). Asa incat era doar o chestiune de timp pana cand WordPress va veni cu o versiune proprie care sa se apropie de cerintele Page Builder, din ce in ce mai mari fata de varianta de blog clasic de la care a inceput wordpress. Iar acest pas era anuntat prin editorul Gutenberg pus la dispozitie in ultimele update-uri la versiunea 4.9.x.

Iata ca saptamana aceasta schimbarea s-a produs: wordpress 5.0 vine cu solutia editarii tip block. Cine a facut update la noua versiune a observat ca editarea unui articol vechi sau a unuia nou nu mai seamana cu versiunea veche.

Daca pentru cei care au folosit pana acum pluginurile page builder aceasta optiune pusa la dispozitie de WordPress 5.0 nu reprezinta o mare problema, poate doar meniul destul de rasfirat in pagina si lipsa sidebarului cu optiunile de categorii, etichete, imagine articol, etc. Dar pentru cei care se obisnuisera cu vechea forma de editare, aceasta schimbare reprezinta un inconvenient care poate produce neplaceri.

Vestile bune ii vor face sa fie multumiti pe toti cei care folosesc wordpress, fie ca doresc sa lucreze cu noul editor, fie cu cel vechi. WordPress pune la dispozitie un plugin, Classic Editor (il puteti descarca de aici sau din panoul admin din wordpress cautare) si il puteti instala pentru ca panoul de scriere/editare pagini si articole sa ramana neschimbat. Iar cand veti dori sa treceti la editorul de tip block de functiuni, este suficient sa dezactivati pluginul din panoul de module.

Una peste alta un plan ambitios al celor de la WordPress de a concura cu editoarele deja consacrate enumerate mai sus, insa este mult pana la a le egala si depasi. Insa este cea mai clara dovada a trecerii wordpress din era BLOG in era WEBSITE. O dovada care da sperante ca acest celebru CMS atat de mult folosit de realizatorii de site-uri din lumea intreaga, profesionisti sau amatori, va deveni intr-o zi atat de intuitiv incat oricine, cu cateva cunostinte de baza, sa-si poata crea propriul website cu resurse putine, dar cu un continut original si apreciat de catre vizitatori.

Dar despre continut si cum aducem vizitatori pe site, intr-o alta postare.