WordPress este o platforma open-source software scrisa in limbaj PHP, orientata in special pentru scrierea blogurilor. Spun in special pentru ca structura pe care o are wordpress la instalare ajuta exact acel gen de site-uri orientate catre a face blogging.
Pe langa aceasta structura de baza, wordpress-ul pune la dispozitia celor ce doresc sa dezvolte module (plugins) sau teme (themes) noi, cateva componente ce duc la mii de aplicatii posibile, la sute de tipuri de site-uri ce pot fi orientate catre domenii de interes: cabinet avocat, pizza, curatenie, etc.
A. elemente de continut
<p”>Wordpress-ul vine in varianta instalata cu trei tipuri de pagini web de continut:
- pagina (single page)
- articol (single post)
- atasament (attachment) – imagini, video, audio, etc
Acestea pot beneficia in plus de sabloane care pot fi dezvoltate de creatorii de teme pentru a genera continut orientat catre tipul de site. Cele mai cunoscute sabloane sunt:
- home (prima pagina) si care poate fi incarcat din fisierul index.php sau dintr-un fisier creat special (exemplu: home-php, page-home.php, etc)
- contact, pagina care poate contine atat datele de contact (adresa, email, telefon, website) cat si formular de contact si/sau localizarea pe o harta.
- Error 404 (pagina care se afiseaza cand continutul nu a putut fi gasit)
Tipurile de sabloane ce pot fi folosite impreuna cu alte elemente de structura, determina variatiunile pe tema website-ului pe care dezvoltatorii se pot juca, realizand zeci de variante prin care se poate individualiza o tema. De aceea cele mai vandute dintre aceste teme dau posibilitatea ca o singura achizitie, sa se poata folosi si ca magazin de imbracaminte, fie ca website de fotografie ori fie ca website pentru o mica afacere de print.
Asadar pagini, articole, atasament, sabloane,.
B. elemente de structura
Pentru structura, wordpress-ul pune la dispozitie in varianta de instalare:
- arhive – ce poate fi realizata in forma pe ani, pe luni sau pe zile si care poate fi generata de instrumentul „search” ( cautare), de un widget (o piesa) dedicata sau pur si simplu din meniu
- autor – permite mai multor persoane sa publice pe acelasi website
- categorie – structura prin care se pot integra articole in clase de continut bine definite
- etichete – cuvinte pe baza carora se pot realiza grupuri de pagini sau de articole cu acelasi subiect (excelent pentru realizarea de meniuri in site).
Toate acestea pot fi legate cu meniul site-ului foarte usor si pot constitui zone din site de unde se poate accesa foarte usor continut (text, imagine, video si/sau audio).
Pe langa aceste elemente, wordpress-ul pune la dispozitie si realizarea ulterioara de taxonimii (taxonomy), respectiv de elemente ce sunt inscrise, de regula, in fisierul function.php sau pot fi create prin plugin-uri. Acestea sunt similare categoriilor sau etichetelor dar se genereaza separat de catre dezvoltator.
Taxonomiile, o data create, ajuta la generarea de continut orientat pe specificul site-ului. Exemplu: daca dorim un site de cazare, taxonomia creata ar trebui sa fie „tip de cazare” cu elementele generate de utilizator – hoteluri, pensiuni, moteluri, apartamente, etc. -, iar daca site-ul este unul de imobiliare, taxonomia ar trebui sa fie de genul „oferte imobiliare”, cu structura – terenuri, apartamente, case, birouri, etc.
Asadar arhive, autori, categorii, etichete si taxonomii.
Desi pare atat de simplu, prin aceste elemente wordpress pune la dispozitie nu numai o multitudine de posibilitati cat si un Codex simplu de folosit pentru cei care au notiuni de limbaj PHP si care pot genera continut de calitate pentru website-uri care sa faca diferenta pentru utilizatori.