WordPress este o platformă open-source software, scrisă în limbaj PHP, orientată în special pentru scrierea blogurilor. Spun în special pentru că structura pe care o are WordPress la instalare ajută exact acel gen de site-uri orientate către blogging.
Pe lângă această structură de bază, WordPress-ul pune la dispoziția celor ce doresc să dezvolte module (plugins) sau teme (themes) noi, câteva componente ce duc la mii de aplicații posibile, la sute de tipuri de site-uri ce pot fi orientate către domenii de interes: cabinet avocat, pizza Timisoara, curatenie Timisoara etc.
A. Elemente de conținut
WordPress-ul vine în varianta instalată cu trei tipuri de pagini web de conținut:
- Pagină (single page)
- Articol (single post)
- Atașament (attachment) – imagini, video, audio etc.
Acestea pot beneficia în plus de șabloane care pot fi dezvoltate de creatorii de teme pentru a genera conținut orientat către tipul de site. Cele mai cunoscute șabloane sunt:
- Home (prima pagină), care poate fi încărcată din fișierul index.php sau dintr-un fișier creat special (exemplu: home.php, page-home.php etc.)
- Contact, pagină care poate conține atât datele de contact (adresă, email, telefon, website), cât și formular de contact și/sau localizarea pe o hartă.
- Error 404 (pagina care se afișează când conținutul nu a putut fi găsit).
Tipurile de șabloane ce pot fi folosite împreună cu alte elemente de structură determină variațiunile pe tema website-ului. Dezvoltatorii pot realiza zeci de variante prin care se poate individualiza o temă. De aceea, cele mai vândute dintre aceste teme oferă posibilitatea ca o singură achiziție să fie folosită și ca magazin de îmbrăcăminte, fie ca website de fotografie, ori ca website pentru o mică afacere de print.
Așadar, pagini, articole, atașamente, șabloane.
B. Elemente de structură
Pentru structură, WordPress-ul pune la dispoziție în varianta de instalare:
- Arhive – pot fi realizate în funcție de ani, luni sau zile și pot fi generate de instrumentul „search” (căutare), de un widget (o piesă) dedicat sau pur și simplu din meniu.
- Autor – permite mai multor persoane să publice pe același website.
- Categorie – structură prin care se pot integra articole în clase de conținut bine definite.
- Etichete – cuvinte pe baza cărora se pot realiza grupuri de pagini sau de articole cu același subiect (excelent pentru realizarea de meniuri în site).
Toate acestea pot fi legate de meniul site-ului foarte ușor și pot constitui zone din site de unde se poate accesa conținut (text, imagine, video și/sau audio).
Pe lângă aceste elemente, WordPress-ul pune la dispoziție și realizarea ulterioară de taxonomii (taxonomy), respectiv de elemente ce sunt înscrise, de regulă, în fișierul function.php sau pot fi create prin plugin-uri. Acestea sunt similare categoriilor sau etichetelor, dar se generează separat de către dezvoltator.
Taxonomiile, odată create, ajută la generarea de conținut orientat pe specificul site-ului. Exemplu: dacă dorim un site de cazare, taxonomia creată ar trebui să fie „tip de cazare” cu elementele generate de utilizator – hoteluri, pensiuni, moteluri, apartamente etc. -, iar dacă site-ul este unul de imobiliare, taxonomia ar trebui să fie de genul „oferte imobiliare”, cu structura – terenuri, apartamente, case, birouri etc.
Așadar, arhive, autori, categorii, etichete și taxonomii.
Deși pare atât de simplu, prin aceste elemente WordPress pune la dispoziție nu numai o multitudine de posibilități, ci și un Codex ușor de folosit pentru cei care au noțiuni de limbaj PHP și care pot genera conținut de calitate pentru website-uri care să facă diferența pentru utilizatori.