Cum se introduce continut video Youtube intr-un articol WordPress

HTML (Hyper Text Mark-up Language) este codul care sta la baza realizarii paginilor web, deci si al CMS-ului WordPress. Expresia „Hyper Text” inseamna text, imagine, link dar si video.

Cel mai popular site de postare de continut video este Youtube. Aceasta din cel putin doua motive: asigura hosting gratuit pentru propriile dvs productii video si pentru ca accesul utilizatorilor la acest site este gratuit, Youtube avand un profit urias din plasarea de publicitate pe aceste productii video.

WordPress permite inserarea de linkuri si coduri Youtube in articole si pagini astfel incat cititorii unui site oarecare sa nu trebuiasca sa acceseze Youtube pentru a vedea continutul video realizat sau sugerat de autor. Este suficient ca acesta sa introduca linkul sau codul in continutul articolului si playerul video, impreuna cu filmul realizat si incarcat pe Youtube sa apara in articol sau pe pagina siteului.

Desi pare un lucru usor pentru cei care sunt obisnuiti cu WordPress sau greu pentru cei care descopera pentru prima data avantajele propriului site sau blog, de regula se fac greseli simple care afecteaza aspectul articolului. Iata de ce:

Link sau Cod Youtube?

Inserarea unui video in continut se poate face, asa cum spuneam, sub forma de link sau de code. Ambele sunt puse la dispozitie de catre Youtube, pe pagina filmului ce doreste a fi introdus, si apar cand se apasa pe textul „timite”, in partea de jos, alaturi de alte informatii precum titlul video, utilizatorul, vizionari, etc. Am ales un video despre Romania urcat pe Youtube de utilizatorul Tivig Alin Constantin:

link youtube

Observam ca pentru acest film selectat linkul este urmatorul:

https://youtu.be/6ElxcOtNli0

in timp ce codul de incorporare in articol apare apasand butonul „cod de incorporat” (ca in imaginea de mai jos)

cod

si acest cod este urmatorul:

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/6ElxcOtNli0" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

asa cum se poate observa usor codul contine cateva elemente pentru playerul video precum latimea (width), inaltimea (height), bordura (frameborder) si permisiunea pentru a putea rula pe tot ecranul (allow full screen). Aceste setari pot fi facute apasand optiunea „afiseaza mai mult” si alegand dimensiunea ecranului, daca sa se ruleze la finalul prezentarii si alte filme incarcate pe youtube, daca sa se afiseze meniul video, etc.

Prin comparatie cu postarea doar a linkului, prin introducerea in continutul articolului a codului se pot obtine efecte mai bune de aspect si rulare a continutului video. Iata mai jos diferenta dintre link si cod pentru acelasi film:

LINK:

COD DE ÎNCORPORAT:

De aceea recomand folosirea codurilor de incorporat, aceasta facandu-se usor trecand editarea continutului articolului din modul vizual in modul text, inserand codul, apoi revenind pentru editare in modul vizual pentru continuarea adaugarii de continut.