Secure Hyper Text Transfer Protocol (sau HyperText Transfer Protocol/Secure, abreviat HTTPS) reprezinta o extensie a browserului pe care il folosesti pentru criptarea conexiunii dintre site si utilizator (vezi detalii). Deoarece HTTPS este in sine un mod prin care detinatorii de website pot impiedica clonarea site-urilor, tot mai multi au decis sa modifice conexiunea de pana acum intr-una sigura.
Google se pare ca va mari rankingul pentru site-urile cu certificate SSL/HTTPS, asa ca, ar cam fi momentul sa te decizi sa implementezi acest protocol. Iar daca platforma pe care o folosesti este una WordPress, iata ce ai de facut:
- Verifica daca hostingul a instalat un certificat SSL pentru site-ul tau. O poti face folosind unealta SSLShoper.
- Daca ai unul instalat poti trece la pasul urmator. Daca nu, cere sa iti fie instalat un certificat SSL gratuit (LetsEncrypt este cel mai folosit, insa sunt si certificate Cpanel sau altele, contracost).
- In acest moment ai de facut modificarile de link de pe http pe https pentru text, imagini, video si alt tip de continut. Iata cum:
- Intri in setari ->generale si modifici linkul pentru home si site din http in https (vezi imaginea de mai jos). Imediat vei fi dezautentificat si ti se va cere sa te autentifici. Daca insa apare un ecran alb adreseaza-te celor de la server deoarece pentru certificatul SSL este posibil sa se fi dezactivat automat setarea de offload.
- Urmeaza introducerea a doua plugin-uri: HTTP / HTTPS Remover si HTTPS Thumbnails. Primul modifica automat linkurile de acces, in timp ce al doilea modifica linkul imaginilor din articole, pagini, pagini produs (merge si pentru woocommerce).
- Urmeaza scanarea primei pgini de linkuri interne care nu au fost trecute la https. De obicei raman linkuri pentru logo, meniuri, imagini header si footer (le gasesti in personalizare tema) sau in continut (intri pe editare pagina, iar de acolo, trecand textul in format text, adaugi cate un „s” terminatiei „http” existente. Apoi salvezi pagina.
- In mod normal acum trebuie sa apara in stanga linkului, in browser, lacatul verde sau expresia „Secure”. In cazul in care nu se intampla, verificati pana identificati linkurile interne ramase pe http.
- Procedati la fel cu celelalte pagini din site (ex. Contact, despre noi, termeni si conditii, etc). Articolele ar trebui sa se fi modificat deja pentru imagini si text.
Desi pare complicat, cu putina atentie puteti obtine un site cu o conexiune sigura, ceea ce va aduce respectul vizitatorilor si o nota buna din partea motoarelor de cautare.